Otomobil yüz yaşına girerken

08.10.2014 23:50
The Economist'in yüz yaşına giren otomobil sektörü için Nisan ayında bir özel ek yayınlayarak, sektörün durumu ve geleceği üzerine beklentileri ortaya koydu.

Halen 80 milyon olan dünya otomobil üretiminin7 yıl içinde 107 milyona çıkacağını, önemli artışın Gelişmekte Olan Ülkelerde görüleceği bu ekte ortaya kondu.

The Economist 20 Nisan 2013 tarihli oto ekinde sanayinin başlangıç öyküsünü, "İlk Ticari arabayı Henry Ford ve arkadaşları yüzyıl evvel 1913 yılında 12 saat 30 dakikada ürettiler. Bir yıl sonra bu üretim süresi 1 saat 33 dakikaya inmişti. 1918 yılına gelindiğinde üretimde verimlilik o denli artmıştı ki, fiyatı bir işçinin 5 aylık geliri olan 450 dolara inmişti" diye anlatıyor.

Halen dünyada yılda 80 milyon adet otomobil üretiliyor. 2020 yılında bu rakamın 107 milyona çıkması beklenirken yükselen pazarlarda gelişmenin hızlı olacağı belirtiliyor. Çin'de yıllık 19 milyon olan satışın o yıl 31 milyona çıkacağı tahmini yapılıyor.

Gelişmekte olan Ülkeler açısından oto satışlarını kolaylaştıran faktör, araba yoğunluğunun kişi başına düşük olması. Avrupa'da bu oran nüfus başına 2'de 1 iken, Çin'de 20'de 1, Hindistan'da ise 40'ta 1. Hint piyasasının iki üreticisi TATA ve MARİTİ'nin karlılıkları çok düşük.

75 milyonluk Türkiye, 242 milyonluk Endonezya ve 875 milyonluk Sahra Altı Afrika'da bu üç coğrafi bölgede yeni otomobil yatırımları ve tevsii projeleri olduğu belirtiliyor.

TATA grubunun sahip olduğu Jaguar Land Rover Çin ve Hindistan'da başlayan montaj alanlarına Brezilya ve Suudi Arabistan'ı eklemeyi planlıyor. Fransa'da zarar eden Renault-Nissan Rusya'da Avtoraz'ı aldıktan sonra, Romanya'da Dacia ve Fas'ta iki fabrika ile üretimini sürdürerek genişliyor.

Gelişmekte olan Ülkelerde üretim cazip ama, yüksek vergilendirme politikaları nedeniyle yabancı üreticiler zorluk çekiyorlar. Brezilya ve Rusya yeni yüksek gümrük oranları getirerek, ithalat yerine iç piyasada üretime zorluyorlar. Fiat-Chrysler Meksika'da üretim tesisi kurarken, Çin'li ucuz oto üreticileri de Brezilya'da üretim yapmaya başladılar. Bu gelişmeler sağlı Çin'de otomobil üreticilerinin yüzde 88'inin iki vardiya çalışırken, Türkiye'de ise gerileme nedeniyle yerli üreticiler tek vardiyada üretim yapıyorlar. Çin'in 12 büyük yerli üreticisinden 6'sı 1 milyon üzerinde yıllık üretime sahip, ilk üç üreticinin üretimleri ise 10 milyonun üzerinde. Ama bunların sadece 5'i araştırma şirketlerinin 10 üzerinden verdiği notta 5'in üzerinde teknik kalite üretimin notuna sahihler.

Otomotiv'de yerli marka yaratmak için çalışma yapılan ülkemizde sektördeki bu gelişmeler önemle izlenmelidir. Ayrıca araştırma kurumlarının ortaya koyduğu yeni üretim ilkesinin, "Ar-Ge ve piyasa geliştirme ilkesi pahalı, montaj işi ucuz ve kolay olacak" değerlendirmesinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.